Kyndelmisse kom og gik og vi fryser…

Sneen kom sammen med Kong Kjørmes, Kyndelmissen. Det er den tid på året, hvor vinteren er hårdest, koldest, siges det. Og i år er det helt sandt. Det er nu frosten rækker dybest ned i jorden. Minus 15 sagde termometeret i morges… Alligevel siges det, at Kyndelmisse varsler forår. “Kjørmes tø er så god som 100 læs hø.” Det varsler ikke så godt… Vi kan nu også nøjes med 50 eller færre læs hø, men stadig det varsler ikke godt, slet ikke hvis man er lidt overtroisk, som jeg. For Kyndelmissen kom med frost og den hårde af slagsen. Hvilken betydning det får, det ved jeg ikke.

Men jeg ved, at lige nu er her koldt, og vi fryser. Eller tja hvis nu jeg skal være helt ærlig, så er det vist kun os mennesker, der fryser i Skovly, og vi har heldigvis mange uldne og hjemmestrikkede sweatre, halskraver, huer og vanter, vi kan klæde os i. Gudskelov! Og dyrene? De elsker sneen og frosten. Det er ægte spælsau og shetlandspony vejr. Frosten har gjort en ende på mudder og våd uld. Selv i morges da jeg i minus 15 graders kulde skulle lukke hestene på fold, så måtte jeg slås med dem om, hvem der skulle først ud af døren. De er vilde med vejret.

Hovsa laver opvisning på folden hver dag i fryd over sneen og kulden, fårene ligger og nyder solen, mens de tygger på det wrap, de har fået i den nye høhæk. Ja faktisk emmer alt af idyl. De eneste, der ikke virker vildt begejstrede er hønsene, der putter sig i den varme halm indenfor. Men altså bare tæer i sne og frost, det må heller ikke være rart.

Og hvad er der så at lave for en selvforsyner i minus 15 graders frost? Ja, vi kan jo ikke komme i jorden endnu, men der er så rigeligt. Når der er koldt i vejret, så skal dyrene til trods af lang pels og uld, have mere at spise for at holde varmen. Vand skal tøs op igen og igen, og ja så lige en gang til. Der skal muges ud, ryddes op og gøres klar. Lammeskindene skal have en ekstra omgang, de tørrer for hurtigt i frostvejret, og så er arbejdet med næste års køkkenhave så småt begyndt. For nej godt nok kan vi ikke komme i jorden endnu, men planlægningen begynder allerede nu. Jeg skal til at tegne og gøre klar. Den første omgang forspiring skal sættes i gang lige om lidt. Gud hvor går tiden dog stærkt. Og jeg må indrømme, at det er lidt underligt at tegne haveplaner og læse om forkultivering, mens huset og træerne knirker og knager i den hårde frost.

Det er hvidt herude,
kyndelmisse slår sin knude
overmåde hvas og hård,
hvidt forneden, hvidt foroven,
pudret tykt står træ i skoven
som udi min Abildgaard.

Inderlig jeg længes
efter vår, men vintren strænges,
atter vinden om til nord!
Kom, sydvest, som frosten tvinger,
kom med dine tågevinger,
kom og løs den bundne jord!

Glædelig Kyndelmisse også selvom det er 2 dage for sent.

Kyndelmisse
Dicte og Askepot på vej på fold
Kyldemisse
Vores smukke Idun – Spælsau
Kyndelmisse
Skovly i sol og frost, gæt hvor fårene har ligget og sovet 🙂
Kyndelmisse
Molly i fuld galop
Kyndelmisse
Sneboldkamp
Kyndelmisse
Skovly fra skovsiden
Kyndelmisse
Kyndelmisse i Skovly med sne, frost, kulde og selvforsyning.
Advertisements

2 thoughts on “Kyndelmisse kom og gik og vi fryser…

    1. Hej Eva,
      tak skal du have. Jeg er glad for, at du vil kigge med. Der kommer et nyt indlæg i løbet af weekenden. Jeg ved ikke, hvornår vi har travlt med at få får på stald og andet forårsklargøring på gården 🙂
      Hilsen Camilla

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s