Lykken er her endnu

Nissen er en gammel nordisk sagnfigur. Han lever stadig i bedste velgående her på gården. Traditionen tro hjælper han med at passe vores dyr, og han har intet med julemanden at gøre, som mange tror. Men hvem er Nissen egentlig?

Nissen holder traditionelt til i huse, stalde og lader. Han optræder som en beskyttende ånd for grunden. Her tager han sig af husdyrene (specielt hestene er hans yndlinge) og praktisk arbejde og bringer lykke til menneskene, der bor der. Tidligere var nissen dog ikke altid god. Hvis han ikke blev behandlet ordentligt kunne han tage en frygtelig hævn. Kunne også finde på at rejse sin vej i vrede. Skete det tog han lykken med fra gården. Normalt nøjedes han dog med mindre drillerier, hvis han var utilfreds. Det er ikke særligt svært at holde sig gode venner med sin gårdnisse. Han kræver blot en skålfuld grød med en stor smørklat i midten til højtiderne.

Her på gården starter julen i denne weekend, og traditionen tro så skulle det fejres med risengrød både til os og til Nissen. Han gemte sig i øvrigt inde hos Hovsa, da vi listede ud i stalden og stillede grøden frem til ham. Vi hørte ham pusle derinde Dicte og jeg. Det er ganske sandt.

Her på gården tror vi på nisser, og vi passer godt ham, så han ikke rejser sin vej og tager lykken med. Vi vil nødig undvære nogen af dem.

IMG_8900.JPG

IMG_8899.JPG

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s