Romtopf med mere

Nu skal jeg også huske at gøre det, og husk nu at gør dat. Og så glemmer man det meste. Tja vi har travlt, weekenderne og aftenerne flyver afsted. Der er meget arbejde på gården, men snart høster vi frugten. Over alt i haven titter grønsager, bær og frugter så småt frem. Årets høst af rabarber og asparges er i hus.
Vi nyder solen og haven, dyrene og ikke mindst de lune aftner med bålmad og snobrød.

Foråret er også tiden til at begynde på årets romtopf. Vi har stadig lidt tilbage fra sidste år, og den smager stadig skønt i et glas koldt mineralvand eller i en kølig hvidvin. En kold og forfriskende sommerdrik. Jeg kan kun anbefale at lave romtopf. Det er nemt og tager ikke meget tid. Det eneste det kræver er god rom, alle mulige forskellige bær og frugter og så sukker i rå mængder.

Min romtopf starter med årets første spæde rabarber og slutter med sæsonens sidste hindbær, plukket lige inden årets første frost. Det er en fryd at lave henover sommeren, men en endnu større fornøjelse at åbne til jul og få smagen af sommer og solskin. Og husk, du kan lave romtopf selvom du ingen have har, man kan jo købe lækre økologiske bær og frugter hele sommeren. At de skal være økologisk giver lidt sig selv, synes jeg, men det er et valg, man selv må tage.

Her er hvad du gør:
Du skal bruge et stooooort sylteglas eller lignende, som kan lukke helt tæt, og hvor der er plads til mange bær og meget rom, for bærerne skal blive i helt til efteråret.

Pluk bær og frugt, når de er modne, umodne bær har ingen smag. Vælg bær, der ikke er overmodne eller har dårlige steder, så risikerer du at ødelægge det hele.
Læg bærerne forsigtigt i glasset, tilsæt sukker til du skammer dig (der skal meget til), jeg plejer at bruge lige så meget sukker, som der er bær. Hæld rom over og rør forsigtigt rundt. Og voila så er du igang.
Du gentager ovenstående hver gang, du har nye bær, som du vil tilsætte. Husk at lukke låget tæt hver gang.

Når de sidste bær er tilsat lader du det hele hvile i en til to måneder, herefter sies romtopfen gennem et klæde. Her er det vigtigt, at du lader væsken selv rende igennem. Det tager lang tid og man kan godt blive utålmodig og fristes til at klemme, mase og trykke saften igennem. Lad være! Du får derved en uklar og grumset drik, som hurtigt vil fordærve. Lader du vægten fra bærerne klare det selv natten over, så får du en smuk rød og krystalklar drik, som ikke alene er en fryd for øjnene, men også ganen. Og så holder den meget længere, hvis ikke du drikker det hele for hurtigt. Pas på det er stærke sager.

God fornøjelse, det er nemt og så længe du bruger nok sukker, gode bær og en god rom, så kan det ikke gå galt.

20140527-092757-34077860.jpg

20140527-092758-34078194.jpg

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s